• 2614003801

Η νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Γ ΓΕΛ είναι μια τάξη προετοιμασίας για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Έχει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού. Τα μαθήματα γενικής παιδείας διδάσκονται 9 ώρες την εβδομάδα και τα μαθήματα προσανατολισμού 21 ώρες την εβδομάδα.

1. Μαθήματα Γενικής Παιδείας

Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι 

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: 6
Θρησκευτικά: 1 ώρα
Φυσική Αγωγή: 2 ώρες

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας εξετάζεται Πανελλαδικά.

2. Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού

Τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού (ΟΠ) είναι 3 ανά ομάδα. Οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών είναι 6 ώρες/εβδομάδα και μία επιπλέον ώρα για απορίες και συζήτηση με τον καθηγητή. Οι ομάδες των μαθημάτων προσανατολισμού είναι:

 • ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών: Τα μαθήματα είναι
  Αρχαία Ελληνική Γραμματεία,  Κοινωνιολογία,  Ιστορία.

 • ΟΠ Θετικών Σπουδών: Τα μαθήματα είναι
  Μαθηματικά,  Φυσική,  Χημεία.

 • ΟΠ Σπουδών Υγείας: Τα μαθήματα είναι
  Βιολογία,  Φυσική,  Χημεία.

 • ΟΠ Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής: Τα μαθήματα είναι
  Μαθηματικά,  Οικονομία,  Πληροφορική.

Σε κάθε ομάδα προσανατολισμού αντιστοιχεί μοναδικό Επιστημονικό Πεδίο τμημάτων-σχολών, το οποίο και μπορεί να δηλώσει ο υποψήφιος/ια, αφού ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.  

3. Τμήματα ΤΕΠ - ΤΠΠΕ

Οι υποψήφιοι θα κάνουν μια 1η δήλωση σχολών (όχι πάνω από 10), η οποία θα γίνεται τον Ιούνιο της αποφοίτησης της Β΄ Λυκείου (ειδικά για την Β Λυκείου του 2018-2019 θα γίνει τον Οκτώβρη του 2019). Η δήλωση αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Με τη δήλωση αυτή το υπουργείο θα είναι σε θέση να γνωρίζει ποια τμήματα θα έχουν ελεύθερες θέσεις (ΤΕΠ). Αν στη Α΄ δήλωση του υποψηφίου/ας προκύψει ΤΕΠ , τότε έχει τη δυνατότητα χωρίς Πανελλαδικές εξετάσεις να εισαχθεί ως πρωτοετής στο συγκεκριμένο τμήμα, μόνο με το απολυτήριο.  Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορεί να πάρει μετεγγραφή. Αν δεν θέλει, μπορεί να επιλέξει κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, το οποίο θα απαιτεί Πανελλαδικές εξετάσεις (ΤΠΠΕ). Αυτό θα δηλώνεται στο τέλος, περίπου, του 1ου τετραμήνου της Γ΄ Λυκείου. Οι ημερομηνίες των δηλώσεων αυτών θα ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας. Τότε, λοιπόν, κάθε υποψήφιος θα δηλώνει αν θα εισαχθεί σε κάποιο ΤΕΠ που υπάρχει στην Α΄ δήλωση του ή αν θα δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή του σε κάποιο ΤΠΠΕ. Η δήλωση αυτή είναι οριστική. Προφανώς κάποιος που δεν έχει ΤΕΠ στην Α΄ δήλωσή του θα δίνει αναγκαστικά Πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδό του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για όσους δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις, το μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται μετά τις εξετάσεις, όπως γίνεται και σήμερα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις ή τυχόν απορίες.